Ook in Nederland is het rijden op winterbanden nuttig. Door de zachtere samenstelling van het rubber en een aangepast profiel dat voorzien is van ’lamellen’ is dit type band beter geschikt voor gebruik bij lage temperaturen. In de praktijk betekent dat meer grip, meer comfort en hogere veiligheid wanneer er sneeuw of ijs ligt. Deze eigenschappen van winterbanden zijn duidelijk merkbaar bij temperaturen onder de 7 graden Celsius.
Hoewel u met winterbanden beter gewapend bent tegen winterse omstandigheden op de weg moet u geen wonderen verwachten en blijft een ongeluk in een klein hoekje zitten. Het is daarom uitermate belangrijk om ook uw rijstijl en snelheid aan deze omstandigheden aan te passen.
Over het gebruik en de eigenschappen van winterbanden bestaat veel onduidelijkheid. Een aantal veelgestelde vragen trachten wij daarom voor u te beantwoorden.
Heb ik winterbanden nodig?
In Nederland is het gebruik van winterbanden nog niet verplicht. In diverse landen in Europa is dit wel het geval. De regels van deze landen zijn niet altijd eenvoudig. Een overzicht van de binnen Europa geldende verplichtingen kunt u onder andere terugvinden op deze website.
Ik heb M+S banden. Is dat genoeg in winterse omstandigheden?
Het bekende M+S logo zegt, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, niets over de pure wintereigenschappen van een moderne band. De betekenis van M+S: modder + sneeuw, stamt nog uit de tijd van de grote blokkenprofielen en gaf de aanpassing van het profiel voor dit soort ondergrond aan. Het M+S logo vindt men tegenwoordig bijna op alle winterbanden, All Seasons (of 4 seizoenen) banden en soms ook op zomerbanden aan. Het logo mag naar eigen inzicht door de fabrikant op de band geplaatst worden. Het kan dus gebeuren dat dit logo er alleen maar op staat zodat banden met een lagere snelheidscode gemonteerd kunnen en mogen worden. Kortom, het M+S logo zegt dus niets over de wintereigenschappen van de band.
Het sneeuwvlokje symbool is daarentegen wel een indicatie voor wintereigenschappen van een band. Om het symbool te mogen gebruiken is echter slechts een remtest (voor Europa) of een tractie test (standaard in de USA) op sneeuw voorgeschreven. Het symbool zelf geeft hiermee slechts het voldoen aan minimale eisen op sneeuw weer.
Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?
De samenstelling van het rubber is anders. Bij temperaturen lager dan ca. 7 graden Celsius zullen winterbanden beter presteren dan zomerbanden omdat bij deze laatste categorie het rubber gaat verharden. Het soepel blijven van de winterband resulteert in een betere grip en een comfortabelere band. Naast een betere grip zal uw remweg met winterbanden aanzienlijk verkort worden. Een hardere (zomer)band zal bij lage temperaturen en op gladde of slechte ondergrond eerder het contact met de weg verliezen. Met name bij rijden in sneeuw is een winterband superieur. Sneeuw is een kritieke rijomstandigheid waarbij zelfs het aanpassen van de snelheid en rijgedrag bij een zomerband nauwelijks helpt. Bij het rijden op ijs presteert een winterband ook beter maar wonderen mag je niet verwachten. Let wel op dat de band voorzien is van voldoende profiel. Bij een winterband wordt een absoluut minimale profieldiepte aangehouden van 4 mm.
Welke winterbanden moet ik nemen?
Neem bij voorkeur winterbanden in de voorgeschreven (standaard) bandenmaat van uw voertuig. Heeft u erg brede banden en een grote maat velgen kies dan bij voorkeur voor de kleinst voorgeschreven bandenmaat met bijhorende velgen. Bij gladheid geldt een breed oppervlak tussen de band en het wegdek als een nadeel aangezien de druk die het voertuig op de weg uitoefent verdeeld moet worden over een groter oppervlak.
Mijn voertuig is aangedreven op de voorwielen. Kan ik winterbanden alleen op de aangedreven wielen monteren?
Nee, dit is onveilig. Beter geen winterbanden dan 2 winterbanden. Gebruik van 2 sets verschillende banden met bijhorende verschillende eigenschappen levert een onvoorspelbaar rijgedrag van het voertuig op. Ook de niet aangedreven wielen leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan de wegligging en stabiliteit van het voertuig. Het verschil in (zijdelingse) grip tussen de aangedreven en de niet aangedreven wielen zal de stabiliteit van het voertuig ernstig in gevaar brengen. Uiteraard gaat deze regel ook op voor achterwiel aangedreven voertuigen.
Waar laat ik mijn winterbanden in de zomer?
Bandenservice Margraten biedt de mogelijkheid om uw winterbanden in het zomerseizoen op te slaan. De banden worden droog en vorstvrij in ons magazijn opgeslagen waardoor ze in optimale conditie blijven. Een bijkomend voordeel is dat de banden, indien u ons vooraf even verwittigd dat u langskomt voor een wissel, direct voor u beschikbaar zijn waardoor de montagetijd aanzienlijk verkort wordt. U bent thuis geen kostbare ruimte kwijt voor de opslag en u hoeft niet zelf met banden te slepen wanneer de wissel plaats moet vinden.