Uw banden hebben als enig onderdeel van het voertuig contact met de weg. Gemiddeld genomen is het totale contactoppervlak van uw banden met de weg niet groter dan een stuk papier van formaat A4. Het is daarom uitermate belangrijk dat uw banden in uitstekende conditie verkeren om tijdens alle situaties en weersomstandigheden optimaal te presteren en de veiligheid te garanderen van u en uw inzittenden.

Wanneer bent u toe aan nieuwe banden?

Wanneer de minimum vereiste diepte van het profiel bereikt is, in Nederland is deze wettelijk vastgesteld op 1,6 millimeter. Wanneer deze profieldiepte bereikt is moeten de banden vervangen worden. Met een profieldiepte van minder dan 2 millimeter beginnen de eigenschappen van de band al te veranderen en neemt de veiligheid af. Verlies van grip in bochten en een langere remweg zijn hier goede voorbeelden van. Op een nat wegdek is de kans op aquaplaning aanzienlijk groter met alle mogelijke gevolgen van dien. Een band met zichtbare scheuren of uitstulpingen is niet meer geschikt voor gebruik en dient zo snel mogelijk vervangen te worden.

Welke bandenspanning?

De juiste bandenspanning is erg belangrijk. Een band die niet voorzien is van de juiste spanning zal een negatieve bijdrage leveren aan de grip, het weggedrag en veiligheid van het voertuig. Een te lage spanning is net zo slecht als een te hoge spanning. De banden kunnen in beide gevallen niet optimaal presteren. De banden zullen sneller en verkeerd slijten. Een te lage spanning zorgt bovendien ook voor een hoger brandstofverbruik. Een band waarvan de spanning 25% te laag is heeft al gauw een rolweerstand die 10% hoger is. Het brandstofverbruik zal daardoor met ongeveer 2% stijgen.

De ideale bandenspanning is afhankelijk van het type band en de gebruiksomstandigheden (belading van het voertuig, hoge snelheden enz). Het is belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren (minimaal 1x per maand). De controle dient plaats te vinden wanneer de banden nog koud zijn en bij voorkeur niet na een rit die langer was dan 3 km. De bandenspanning dient in elk geval per as hetzelfde te zijn.

bandenspanning

Vergeet ook niet om uw reservewiel op zijn tijd te controleren. Dit kan voorkomen dat u voor vervelende situaties komt te staan in geval u deze moet gebruiken. In de regel is het advies om voor het reservewiel een bandenspanning aan te houden die
0,5 bar hoger ligt dan uw ”gewone” banden. Een tabel met de voor uw voertuig correcte spanning is meestal onderdeel van het instructieboekje dat met uw voertuig meegeleverd is. Is dit niet het geval dan kunnen wij u hierbij adviseren.

De juiste spanning zal bijdragen tot meer veiligheid, meer comfort, lager brandstofverbruik en een langere levensduur van de band.

Vullen met stikstof?

Het vullen van uw banden met stikstof in plaats van gewone lucht heeft voordelen. Stikstof is een gas dat dikker is dan zuurstof. Hierdoor is de kans op verlies van spanning kleiner. De band kan hierdoor tot wel 25% langer mee gaan en mede doordat u de banden langer op de juiste spanning houdt het brandstofverbruik reduceren. Ook de remweg en wegligging zullen hierdoor positief beïnvloed worden.

De combinatie van vocht, vuil en zuurstof is de reden dat corrosie ontstaat op het staal of aluminium van de wielen. Dit euvel is vaak onzichtbaar maar kan zorgen voor kleine lekkages met verlies van spanning als gevolg Wanneer banden met stikstof gevuld worden zal dit voorkomen worden. Stikstof is een droog, reukloos, onbrandbaar en niet giftig gas.

Wat zijn Run Flat banden?

Dit type band wordt in toenemende mate standaard gemonteerd op voertuigen uit de hogere prijsklasse zoals bijvoorbeeld BMW, Mercedes, Audi en Lexus. Run flat banden bieden het voordeel dat het voertuig bestuurbaar blijft wanneer deze lek raken. Door de ingebouwde verstevigingen kan met aangepaste snelheid nog een afstand van 80 km gereden worden. Een bijkomend voordeel is dat alle ingebouwde veiligheidssystemen van het voertuig zoals ABS en tractie controle normaal blijven functioneren, ook bij volledig drukverlies. Om te voorkomen dat men niet merkt dat de band lek is zijn voertuigen die standaard met run flat banden uitgerust zijn voorzien van een bandenspanning controle systeem. Onderstel en schokdemping zijn van deze voertuigen aangepast aan de stuggere eigenschappen van run flat banden. Het is daarom ook niet raadzaam om dit type band te monteren op voertuigen die met gewone banden uitgerust zijn. Dit komt de veiligheid en het comfort niet ten goede.

We onderscheiden 2 types run flat banden:

  • Met binnenring op de velg (bijvoorbeeld het PAX systeem van Michelin)
  • Met verstevigde binnenwand. Dit is de meest voorkomende variant.

Michein_pax run-flat-verstevigde wand

Weet u niet zeker of u run flat banden heeft? Dit type band is te herkennen aan een vermelding en een logo op de zijkant (wang) van de band.

rft logo

Vanwege de gebruikte materialen die nodig zijn voor de productie van de extra ingebouwde verstevigingen zijn run flat banden hoger geprijsd dan gewone banden. Wat prestaties betreft zijn run flat banden niet noodzakelijk beter dan gewone banden.

Welk type zomerband is voor u beste keuze?

Voor ieder voertuig en voor ieder specifieke gebruik van het voertuig is een geschikte band te verkrijgen:

  • Sportief
  • Brandstof besparend
  • Afgestemd op comfort
  • Off-Road
  • Run Flat
  • All-Seasons of 4-seizoenen band (een mogelijk alternatief voor winterbanden)

Wat betekent de snelheidsindex op de band?

De snelheidsindicatie op een band geeft aan tot welke maximum snelheid een band gebruikt mag worden. Hieronder treft u een overzicht aan van de indicatie en de bijhorende maximum snelheid.

  • J - tot 100 km/u
  • K - tot 110 km/u
  • L - tot 120 km/u
  • M - tot 130 km/u
  • N - tot 140 km/u
  • P - tot 150 km/u
  • Q - tot 160 km/u
  • R - tot 170 km/u
  • S - tot 180 km/u
  • T - tot 190 km/u
  • H - tot 210 km/u
  • V - tot 240 km/u
  • W - tot 270 km/u
  • Y - tot 300 km/u
  • VR - > 210 km/u
  • ZR - > 240 km/u

Wat gebeurt er met mijn oude banden?

Uw oude banden worden afgevoerd naar gespecialiseerde verwerkingsbedrijven die de banden recyclen tot rubbergranulaat en staal. Deze stoffen kunnen weer gebruikt worden bij de fabricage van diverse nieuwe producten zoals asfalt, rubberen tegels, tuinslangen, afdichtingsringen etc. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan duurzaam en verantwoord ondernemen.

michelin green

Bandenservice Margraten kan alle merken en maten op verzoek leveren. Onze specialisten kunnen u adviseren bij het maken van de juiste keuze.

Wanneer de door u gewenste band niet op voorraad is kan deze besteld worden en zal deze in de meeste gevallen de volgende dag beschikbaar zijn.